![](https://thoraxheart.gr/wp-content/uploads/2021/06/butterfly-3.jpg)
![Γυναίκα γιατρός, συμβουλές μετά από επέμβαση καρδιάς](https://thoraxheart.gr/wp-content/uploads/2021/06/91-συμβουλές-μετά-την-επέμβαση-καρδιάς.jpg)
9+1 συμβουλές μετά την επέμβαση καρδιάς
Στο άκουσμα της φράσης «επέμβαση καρδιάς», η πρώτη σκέψη που έρχεται στον καθένα από εμάς είναι πως πρόκειται για μια μεγάλη δοκιμασία, που βρίθει προκλήσεων για τον ασθενή. Παρόλο που η εξέλιξη τις Ιατρικής και οι σύγχρονες τεχνικές έχουν καταφέρει να καταστήσουν την επέμβαση πιο προσιτή και περισσότερο ασφαλή, αλλά και να διευκολύνουν τον ασθενή κατά την περίοδο αποθεραπείας, μια εγχείρηση καρδιάς έχει στο μετεγχειρητικό στάδιο τους δικούς της κανόνες που πρέπει να γίνουν σεβαστοί.
Ο δεκάλογος του ασθενή
Τι πρέπει να προσέξει λοιπόν ένας ασθενής μετά την επέμβαση καρδιάς;
1.Ο ασθενής πρέπει να τηρεί ευλαβικά τις οδηγίες που θα του δώσει ο γιατρός του μετά το χειρουργείο. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, οπότε και το πρόγραμμα που θα κληθεί να εφαρμόσει είναι εξατομικευμένο.
2.Τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση καρδιάς οι επισκέψεις στο σπίτι του ασθενή καλό είναι να αποφεύγονται, ώστε να ελαχιστοποιείται το ενδεχόμενο μετάδοσης λοιμώξεων όσο ο χειρουργημένος είναι ακόμα ευάλωτος.
3.Τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση καλό είναι ο ασθενής να περιορίσει το πεδίο των δραστηριοτήτων του μέσα στο σπίτι και μετά από αυτό το διάστημα να αρχίσει κάποιες βόλτες εκτός σπιτιού και μάλιστα στην αρχή όχι μόνος του.
4.Η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες πρέπει να γίνουν σταδιακά. Σε διάστημα έξι εβδομάδων ο ασθενής θα μπορεί να κάνει ελαφρές οικιακές εργασίες, να ανέβει τη σκάλα και να ξεκινήσει τις κοινωνικές εξόδους. Η επάνοδος στην εργασία –ανάλογα και με τον τύπο του επαγγέλματος- τοποθετείται μεταξύ έξι και 12 εβδομάδων. Η οδήγηση θα πρέπει να αποφεύγεται τουλάχιστον για έξι με οκτώ εβδομάδες μετά το χειρουργείο.
5.Η ξεκούραση και ο ύπνος είναι καταλυτικές παράμετροι για την ομαλή αποθεραπεία του ασθενή και πρέπει να είναι κομμάτι της καθημερινότητάς του, αφού η διαδικασία την οποία πέρασε ήταν ιδιαίτερα απαιτητική και καταπόνησε το σώμα του.
6.Ο ασθενής πρέπει να υιοθετήσει έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, ο οποίος θα αποκλείει το κάπνισμα και το άγχος, θα προσθέσει τη φυσική άσκηση και θα εντάξει στην καθημερινότητά του ένα νέο διατροφικό μενού, πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά και φτωχό σε λιπαρά και αλάτι
7.Η κατανάλωση του αλκοόλ καλό είναι να αποφεύγεται τον πρώτο καιρό, κατά τον οποίο ο ασθενής λαμβάνει και φαρμακευτική αγωγή. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σκόπιμο να περιοριστεί το αλκοόλ γενικά στο πλαίσιο ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.
8.Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους είναι σημαντική για την επόμενη ημέρα μιας επέμβασης καρδιάς, αφού μειώνει τον κίνδυνο για νέα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε περίπτωση δε που κάποιος ασθενής είναι υπέρβαρος η απώλεια κιλών είναι επιτακτική.
9.Ο ασθενής θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος και για τις ψυχολογικές διακυμάνσεις του διαστήματος αποθεραπείας, αφού εκτός από τις καλές ημέρες, που συνοδεύονται από προσδοκίες για επάνοδο στην κανονικότητα, θα υπάρχουν και οι λιγότερο καλές, με κούραση ή ακόμα και απογοήτευση. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εστιάζει στη θετική έκβαση της επέμβασης και στις μακροπρόθεσμες ωφέλειές της.
10.Ο ασθενής πρέπει να δώσει τον χρόνο στον εαυτό του μέχρι να ξανακερδίσει την καθημερινότητα του και να μην πιέζεται να επιστρέψει σε αυτή, προτού περάσει από όλα τα στάδια αποθεραπείας.
Μια επέμβαση καρδιάς ανοίγει πάντα ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή ενός ανθρώπου, στο οποίο πρέπει να είναι προετοιμασμένος να εισέλθει, ώστε να βιώσει πιο ομαλά τη νέα του πραγματικότητα, εστιάζοντας στα θετικά και τις καινούριες της προοπτικές.