Αορτοστεφανιαία Παράκαμψη
(BY PASS)
H αορτοστεφανιαία παράκαμψη ή bypass είναι μια επέμβαση της καρδιοχειρουργικής από τις πλέον συνήθεις, ένα χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς, που στόχο έχει να αντιμετωπίσει βλάβες τις οποίες προκαλεί η στεφανιαία νόσος.
Ειδικότερα, κατά την αορτοστεφανιαία παράκαμψη σκοπόας μας είναι να βελτιώσουμε την παροχή αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες στις περιπτώσεις που αυτές εμφανίζουν στένωση ή είναι φραγμένες, παρακάμπτοντας τα όποια εμπόδια και αποκαθιστώντας την κυκλοφορία αίματος στην καρδιά. Οι στεφανιαίες αρτηρίες τροφοδοτούν με αίμα και οξυγόνο τον καρδιακό μυ και όταν αυτή η λειτουργία παρεμποδίζεται, ο ασθενής μπορεί να οδηγηθεί σε στηθάγχη ή έμφραγμα.
Η αορτοστεφανιαία παράκαμψη ή bypass εφαρμόζεται όταν εντοπισθούν περισσότερες από μία στενωμένες στεφανιαίες αρτηρίες, όταν η αρτηριακή απόφραξη είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με το stent ή την αγγειοπλαστική, αλλά και όταν η στένωση είναι σημαντική στην αριστερή κύρια στεφανιαία αρτηρία.
Στην προσπάθεια να παρακαμφθούν τα τμήματα που εμφανίζουν στένωση αξιοποιούνται ως μοσχεύματα φλέβες και αρτηρίες από άλλα σημεία του σώματος του ασθενή. Οι συνηθέστερες επιλογές είναι η σαφηνής φλέβα από το πόδι, η έσω μαστική αρτηρία από τον θώρακα, η κερκιδική αρτηρία από το χέρι και η γαστροεπιπλοϊκή αρτηρία από την κοιλιά.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης τα μοσχεύματα αυτά συνδέονται με τη στεφανιαία αρτηρία, προκειμένου να επιτευχθεί η παράκαμψη της στένωσης. Στην περίπτωση που οι στενωμένες αρτηρίες είναι τρεις, τότε το bypass λέγεται τριπλό.
Αορτοστεφανιαία Παράκαμψη, διαδικασία της επέμβασης
Για τη διενέργεια της επέμβασης, η οποία απαιτεί γενική αναισθησία, πραγματοποιείται μια τομή μήκους περί των 20 εκατοστών στο στέρνο, που επιτρέπει στον καρδιοχειρουργό την πρόσβαση στον καρδιακό μυ. Υπάρχουν δε δύο επιλογές για την πραγματοποίησή της, η μέθοδος της εξωσωματικής κυκλοφορίας και η τεχνική της πάλλουσας καρδιάς.
Στη μεν πρώτη η λειτουργία της καρδιάς διακόπτεται προσωρινά και υποκαθίσταται από ειδική συσκευή, που οξυγονώνει το αίμα, στη δε δεύτερη η επέμβαση πραγματοποιείται με την καρδιά σε λειτουργία.
Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται μεταξύ τεσσάρων και έξι ωρών και εξαρτάται από την πολυπλοκότητα της περίπτωσης και τον αριθμό των προβληματικών αρτηριών. Με την ολοκλήρωσή της ο ασθενής μεταφέρεται και παραμένει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για δύο ημέρες, όπου τίθενται υπό παρακολούθηση η λειτουργία της καρδιάς του και άλλοι ζωτικοί δείκτες. Συνήθως το εξιτήριο δίνεται μετά από μία εβδομάδα, για να επιστρέψει όμως πλήρως στην καθημερινότητά του απαιτείται διάστημα ενός διμήνου.
Μάλιστα, στις πρώτες έξι με οκτώ εβδομάδες οι οδηγίες είναι να αποφεύγονται το σήκωμα βάρους και η οδήγηση, ενώ για την επιστροφή στην εργασία μεσολαβούν τουλάχιστον δύο μήνες.
Σε κάθε περίπτωση το διάστημα που θα απαιτηθεί πριν από την επιστροφή στην εργασία εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, όπως είναι η σοβαρότητα του περιστατικού, η ηλικία του ασθενούς και το επάγγελμα που αυτός ασκεί. Όλο αυτό το διάστημα ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού που τον παρακολουθεί.
Η επόμενη μέρα
Στην επόμενη μέρα της αορτοστεφανιαίας παράκαμψης ο ασθενής πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η εν λόγω επέμβαση μπορεί μεν να έχει αποκαταστήσει τη ροή του αίματος προς την καρδιά, δεν έχει θεραπεύσει όμως τα αίτια που δημιούργησαν εξαρχής τις στενώσεις.
Αυτό σημαίνει πως οφείλει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του που οδήγησε στην κατάσταση αυτή και να υιοθετήσει μια πιο υγιεινή προσέγγιση, χάνοντας κιλά, ακολουθώντας ισορροπημένη διατροφή, κόβοντας το κάπνισμα και μειώνοντας το άγχος.
Η καρδιοθωρακοχειρουργική ομάδα της ThoraxHeart ειδικεύεται στις πλέον απαιτητικές επεμβάσεις, με την εμπειρία και την εξειδίκευσή της να μεγιστοποιούν τα αποτελέσματα για τον ασθενή.