Αγγειοπλαστική

Αγγειοπλαστική Stent Thorax Heart

Η αγγειοπλαστική είναι μια μη χειρουργική μέθοδος που αντιμετωπίζει τη στεφανιαία νόσο ή έρχεται να δώσει λύση μετά από ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου που προκαλείται από απόφραξη μίας εκ των τριών αρτηριών που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα.

Πρόκειται για μια νεότερη και λιγότερο επεμβατική τεχνική, που κερδίζει έδαφος και συχνά υποκαθιστά το bypass, εξασφαλίζοντας με απλούστερο τρόπο την αποκατάσταση της κυκλοφορίας του αίματος στη στεφανιαία αρτηρία. Δεν απαιτεί μάλιστα τομές, αλλά μια οπή, ώστε να εισαχθεί στην αρτηρία ένας λεπτός σωλήνας, ο καθετήρας, μέσω του οποίου εισέρχονται και τα υπόλοιπα εργαλεία, ενώ είναι λιγότερο αιματηρή.

Της αγγειοπλαστικής προηγείται στεφανιογραφία, ώστε να εντοπιστεί η θέση της βλάβης στη στεφανιαία αρτηρία. Συνήθως η επέμβαση αυτή προκρίνεται στην περίπτωση οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου εξαιτίας απόφραξης της στεφανιαίας αρτηρίας –μάλιστα όσο πιο άμεσα γίνει τόσο πιο αποτελεσματική είναι- στην περίπτωση στηθάγχης προσπάθειας που δεν αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά, αλλά και στην περίπτωση παλαιότερου εμφράγματος του μυοκαρδίου, που εμφανίζει σημάδια ισχαιμίας κατά το τεστ κοπώσεως.

Αγγειοπλαστική με μπαλονάκι και stent

Η επέμβαση απαιτεί τοπική αναισθησία στην περιοχή εισόδου του καθετήρα. Υπάρχουν δε δύο μέθοδοι για τη διενέργειά της: με μπαλονάκι και με stent. Στη μεν πρώτη περίπτωση ο καρδιολόγος εισάγει τον καθετήρα, που έχει στην άκρη του ένα ειδικό μπαλονάκι, μέσω μικρής οπής είτε στη βουβωνική χώρα είστε στον βραχίονα.

Στη συνέχεια μέσω των αρτηριών τον κατευθύνει προς τη φραγμένη στεφανιαία αρτηρία. Το ειδικό μπαλονάκι φουσκώνει, ασκώντας πίεση στην αθηρωματική πλάκα που έχει σχηματιστεί στα τοιχώματα της στεφανιαίας αρτηρίας και η στένωση διευρύνεται. Τέλος το ειδικό μπαλονάκι αφαιρείται.

Στην περίπτωση της αγγειοπλαστικής με stent, που είναι μια μεταλλική πρόθεση, ακολουθείται η ίδια διαδικασία, εν προκειμένω όμως μαζί με το ειδικό μπαλονάκι εισέρχεται και το stent που το περιβάλλει. Κατά τη διάταση του μπαλονιού το stent ανοίγει, ασκώντας την απαιτούμενη πίεση ώστε να διευρυνθεί η στένωση και να κρατηθεί ανοιχτό το τοίχωμα της αρτηρίας. Εν τω μεταξύ το μπαλόνι αφαιρείται και το stent μένει μόνιμα.

Δημοφιλέστερη επέμβαση αποδεικνύεται η αγγειοπλαστική με stent, καθώς έχει μονιμότερα χαρακτηριστικά και αποτρέπει πιθανή εκ νέου στένωση της αρτηρίας ή ενδεχόμενη αποκόλληση τμημάτων της αθηρωματικής πλάκας.

Η αγγειοπλαστική απαιτεί νοσηλεία μίας μόνο ημέρας, με τον ασθενή να επιστρέφει στο σπίτι του την επομένη της επέμβασης.

Με την εξειδίκευση της ThoraxHeart

Η επιλογή της αγγειοπλαστικής εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά και τη σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης, αλλά και από το ιστορικό του ασθενούς και αποφασίζεται από τον θεράποντα ιατρό, που συνυπολογίζει μια σειρά παραγόντων. Άλλωστε, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αγγειοπλαστική δεν ενδείκνυται και προκρίνεται το bypass.

Η αγγειοπλαστική δεν θεραπεύει τα αίτια που προκάλεσαν τη βλάβη στη στεφανιαία αρτηρία, γι’ αυτό και ο ασθενής πρέπει μετά την επέμβαση να υιοθετήσει έναν ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο ζωής, αν θέλει να προλάβει μια υποτροπή στο μέλλον. Αυτός ο τρόπος ζωής αποκλείει το κάπνισμα, την κακή διατροφή, την καθιστική ζωή, την υψηλή χοληστερίνη και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η καρδιοθωρακοχειρουργική ομάδα της ThoraxHeart με την εξειδίκευση και την εμπειρία της αντιμετωπίζει ακόμα και τα πιο δύσκολα περιστατικά με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αξιοπιστία.