Καρκίνος του πνεύμονα, ακτινογραφία θώρακος ασθενούς

Καρκίνος του πνεύμονα: Συμπτώματα και θεραπεία

Αισθάνεστε συνεχή πόνο στο στήθος, ενώ έχετε επίμονο και έντονο βήχα που δεν λέει να σας αφήσει και ενίοτε συνοδεύεται και από αίμα; Τα δύο αυτά συμπτώματα είναι «καμπανάκια» για τον καρκίνο του πνεύμονα -μιας πάθησης που θερίζει διεθνώς και δεν αποτελεί υπόθεση μόνο των καπνιστών- και πρέπει να σας στείλουν αμέσως στον γιατρό. Άλλωστε, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι από τους συχνότερους καρκίνους μεταξύ ανδρών και γυναικών και από τους πλέον θανατηφόρους. Στα πρώιμα στάδιά του μάλιστα δεν εκδηλώνει συμπτώματα, με συνέπεια να είναι δύσκολο να διαγνωστεί εγκαίρως. 

Με τους αριθμούς των καπνιστών να αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξάνονται και τα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα, που προτιμά αυτή την κατηγορία και εμφανίζεται σε όσους καπνίζουν δέκα φορές συχνότερα από ότι στους μη καπνιστές. Πάντως, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές που αναγκάζονται σε παθητικό κάπνισμα είναι αυξημένος από 20% έως 30%.

Τα συμπτώματα

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν και να σπεύσετε για εξετάσεις;

επίμονος και έντονος βήχας που διαρκεί καιρό πρέπει να σας στείλει στον γιατρό χωρίς καθυστέρηση. Ειδικά, όταν συνοδεύεται και από αίμα ή σκούρες βλεννώδεις εκκρίσεις, δεν πρέπει να χάσετε λεπτό. Ακόμα, όμως κι αν ο βήχας σας είναι ξηρός και μη παραγωγικός, καλό είναι να προχωρήσετε σε εξετάσεις. 

-Ο καρκίνος του πνεύμονα παρουσιάζει ως συνηθέστερο σύμπτωμα τον έντονο και επίμονο πόνο στο στήθος.

-Αν δεν έχετε μόλις ολοκληρώσει μια έντονη σωματική άσκηση, αλλά παρά ταύτα αισθάνεστε πως δεν μπορείτε να πάρετε ανάσα, μην αδιαφορήσετε. Η δύσπνοια θεωρείται ένα από τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα. 

-Αν η φωνή σας έχει αρχίσει να ακούγεται βραχνή και η βραχνάδα δεν υποχωρεί με το πέρασμα του χρόνου, αλλά επιμένει και επιδεινώνεται, τότε καλό είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Ενδεχομένως να υποκρύπτει μια φλεγμονή των φωνητικών χορδών, εξαιτίας του καρκίνου του πνεύμονα. 

-Στην περίπτωση που χάνετε χωρίς προφανή λόγο βάρος και μάλιστα ταχύτατα ή απότομα, θα πρέπει να ανησυχήσετε. Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να είναι ο υπαίτειος της απώλειας βάρους παρά το γεγονός ότι αυτή μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά ασθενειών.

-Στην περίπτωση που αισθάνεστε συνεχώς εξαντλημένοι και δεν μπορείτε να εξηγήστε την αιτία, καλό είναι να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας, καθώς ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλεί σωματική αδυναμία.

-Ένα ακόμα από τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα είναι η μυϊκή αδυναμία, αλλά και ο πόνος στα οστά, που μπορεί να εστιασθεί στα ισχία, στους ώμους, στην πλάτη, στα χέρια και στα πόδια και εκδηλώνεται κυρίως όταν η νόσος έχει πλήξει και άλλα όργανα του σώματος. 

-Αν διαπιστώνετε πως υποφέρετε συχνά από λοιμώξεις του πνεύμονα, όπως είναι η πνευμονία ή η βρογχίτιδα, αναζητήστε χωρίς καθυστέρηση την αιτία. 

Καρκίνος του πνεύμονα, Διάγνωση και θεραπεία

Για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα το πρώτο βήμα είναι η ακτινογραφία θώρακος, η οποία θα ακολουθηθεί από αξονική τομογραφία θώρακος και στη συνέχεια βιοψία, ενώ ενδέχεται να απαιτηθούν και άλλες εξετάσεις. 

Η θεραπευτική μέθοδος για τον καρκίνο του πνεύμονα εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται και την γενική υγεία του ασθενή. Οι βασικότερες θεραπευτικές οδοί είναι η χειρουργική θεραπεία, η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία και σε κάποιες περιπτώσεις και ο συνδυασμός τους. 

Η χειρουργική προσέγγιση προκρίνεται σε περιπτώσεις μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, ενώ μπορεί να είναι επιλογή και σε περίπτωση μικροκυτταρικού καρκίνου σε πολύ πρώιμο στάδιο. Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου ονομάζεται λοβεκτομή και προβλέπει την αφαίρεση του τμήματος του πνεύμονα (λοβού) όπου έχει εντοπιστεί ο καρκίνος, αλλά και των λεμφαδένων όπου έχει εξαπλωθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η ολική αφαίρεση του πνεύμονα

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να αποτελεί αυτή καθαυτή θεραπεία ή να ακολουθήσει μετά από μια χειρουργική επέμβαση και να εφαρμοστεί είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία και έχει ως στόχο την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων μέσα από ακτινοβολία υψηλής ενέργειας. Προκρίνεται σε περιπτώσεις που ο ασθενής δεν μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για λόγους υγείας. Μάλιστα, μια συγκεκριμένη τεχνική της, η στερεοτακτική αφαιρετική ακτινοθεραπεία, θεωρείται πολύ αποτελεσματική. 

Στις θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνεται και η χημειοθεραπεία, που έχει ως στόχο να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα. Στους πιο επιθετικούς όγκους που δεν επιδέχονται εγχείρησης, προκρίνεται ο συνδυασμός ακτινοθεραπείας με χημειοθεραπεία. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα είναι καταλυτική στην θεραπευτική του αντιμετώπιση, συχνά όμως ο ασυμπτωματικός του χαρακτήρας στα πρώτα στάδια στέκεται εμπόδιο. Γι΄αυτό και ειδικά τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένους παράγοντες κινδύνου, όπως για παράδειγμα οι καπνιστές, είναι καλό να κάνουν τακτικά προληπτικές εξετάσεις, όπως η ακτινογραφία θώρακος.