Πόσο επικίνδυνο είναι το κάπνισμα

Κάπνισμα: Πόσο επικίνδυνο είναι;

Το να ισχυριστεί κάποιος στις μέρες μας πως δεν γνωρίζει τους κινδύνους του καπνίσματος στην υγεία είναι μάλλον απίθανο, αφού ακόμα και άτομα με ελάχιστη ενημέρωση ξέρουν πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα βλαβερή συνήθεια όχι μόνο για τους καπνιστές, αλλά και για όσους έχουν επιλέξει να μην καπνίσουν ποτέ. Άλλωστε, το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως είναι οι καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, να αποτελέσει αιτία για μια σειρά μορφών καρκίνου και να κρύβεται πίσω από τη στεφανιαία νόσο και το εγκεφαλικό. 

Παρόλα αυτά οι καπνιστές εξακολουθούν να υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στη συνήθεια αυτή, με τον αριθμό τους να αυξάνεται και μαζί και τα κρούσματα των ασθενειών που συνδέονται με την συνεχή έκθεση στον καπνό. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως με τόσους καθημερινούς κινδύνους στη ζωή μας, είναι πιθανότερο να χάσει κάποιος τη ζωή του από τυχαία αίτια, όπως για παράδειγμα ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, παρά από το κάπνισμα. Τα νούμερα όμως κλονίζουν ακόμα και αυτό το επιχείρημα, αφού η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος από το κάπνισμα είναι 40 φορές μεγαλύτερη από το να σκοτωθεί σε ένα τροχαίο ατύχημα.

Κίνδυνοι και θνησιμότητα

Διεθνώς το κάπνισμα έχει άμεση συσχέτιση με τη θνησιμότητα από καρκίνους και εκτιμάται ότι συνδέεται με εκατομμύρια θανάτους ετησίως όχι μόνο από την επάρατη νόσο, αλλά και από άλλες ασθένειες. Είναι ενδεικτικό πως στον καπνό του τσιγάρου περιέχονται πάνω από 7.000 χημικές ουσίες, εκ των οποίων οι 250 έχει τεκμηριωθεί ότι είναι επιβλαβείς και περισσότερες από 50 προκαλούν καρκίνο

Το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού έως και 4 φορές και πάνω από 20 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Οδηγεί στην καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων και συμβάλλει στον σχηματισμό αθηρωματικών πλακών στα τοιχώματά τους, ενώ έχει συνδεθεί και με τη δημιουργία θρόμβων. Εννιά στους δέκα θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα και οκτώ στους δέκα από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια συνδέονται με τη βλαβερή αυτή συνήθεια, που έχει καταλυτικό αντίκτυπο στη λειτουργία των πνευμόνων και δη των αεραγωγών και των κυψελίδων.

Το κάπνισμα όμως δεν συνδέεται μόνο με τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά με μια σειρά άλλων καρκίνων όπως, μεταξύ άλλων, του οισοφάγου, των νεφρών, του αίματος (λευχαιμία), της ουροδόχου κύστης, του ήπατος, του λάρυγγα και της τραχείας. 

Παράλληλα, επηρεάζει τη γονιμότητα, τόσο της γυναίκας όσο και του άνδρα –αφού επιδρά στην ποιότητα των σπερματοζωαρίων- αυξάνει τους κινδύνους κατά την εγκυμοσύνη, ανοίγοντας τον δρόμο σε γενετικές ανωμαλίες και αποβολές, ενώ μπορεί να επηρεάσει και την υγεία του μωρού τόσο όσο είναι έμβρυο όσο και όταν γεννηθεί. Έχει διαπιστωθεί επίσης σύνδεσή του με παθήσεις των οστών, των δοντιών και των ούλων, αλλά και με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Κόψτε τώρα το κάπνισμα

Η συνειδητοποίηση ότι καπνίζοντας ένα τσιγάρο στρέφεται κανείς ενάντια στο σώμα και την υγεία του απαιτεί ακόμα πολλή εκπαίδευση, ώστε να πείσει τους καπνιστές. Αυτό όμως που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους είναι πως πέραν των εαυτών τους, επηρεάζουν και την υγεία άλλων, αφού το παθητικό κάπνισμα είναι εξίσου επικίνδυνο και μάλιστα για άτομα που δεν έχουν επιλέξει να καπνίζουν, άρα και να πάρουν το ρίσκο που το συνοδεύει.

Είναι ενδεικτικό πως ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται για τους παθητικούς καπνιστές από 20% έως 30%. Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας, αν είστε καπνιστής είναι να κόψετε σήμερα το κάπνισμα, αφού έχει αποδειχθεί ότι με την πάροδο των ετών, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζατε για μια σειρά παθήσεων μειώνονται σημαντικά. Όσο για όσους από εσάς δεν καπνίζετε, κάνατε την καλύτερη επιλογή.